Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár
Enchiridion Könyvtár Levéltár Kézirattár Hírek - Kiadványok Cimeliotheca Galéria
Levéltártörténet

Kutatási szabályzat

Fondjegyzék

Pályázatok

 Pályázatok

Pályázatok

NKA Közgyűjtemények Kollégiuma 3511/03756 sz. pályázata

NKAA Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma döntése alapján a Magyar Ferences Levéltár egy XVIII. századi számadáskönyv restaurálására 361.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A restaurálandó kötet a gyöngyösi rendház bevételeit (pénzben kapott alamizsnáit) és kiadásait tartalmazó 1700 és 1713 között vezetett számadáskönyv. A kötet fontos dokumentuma a kolostor XVIII. századi működésének. A bevételekből képet kaphatunk az intézmény támogatóiról, a ferencesek társadalmi beágyazottságáról, a kiadások rovat pedig a ferencesek mindennapi életének megismeréséhez nyújt hasznos információt: mit ettek, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe, mi módon gyarapodott a könyvtár, hogyan építették vagy újították fel épületeiket. A kötet egyik érdekes bejegyzése azon alamizsnáról tudósít, amit Bottyán János kuruc generális temetése végett adtak a kolostornak, máshol II. Rákóczi Ferenc fejedelem alamizsnájáról értesülhetünk.

A számadáskönyv mint forrás szerepe nem csak a rend, a kolostor mindennapi életének kutatásában bír jelentőséggel, hanem általános művelődéstörténeti emlék is, amely alaposságával hű képet mutat a XVIII. századi mezőváros lakóinak mindennapjairól, egyházhoz való viszonyáról.

A restaurálás szakmai beszámolója ITT érhető el.

A restaurált kötet fotódokumentációja:Budapest, 2014. április 1.
NKA Közgyűjtemények Kollégiuma 3511/03641 sz. pályázata

NKAA Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma döntése alapján a Magyar Ferences Levéltár a gyöngyösi rendházban elfalazásból előkerült XVII–XVIII. századi nekrológium restarurálására 386.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A restaurált kötet a Szalvatoriánus, illetve 1900 óta a Kapisztrán provincia halottait tartalmazó Necrologium, amely a XVII. század elejétől egészen a rendházak XX. század közepi bezárásáig tartalmazza napi bontásban az elhunyt szerzetesek neveit. A restaurálást elvégző szentendrei Ars Alba Bt.-vel a Levéltár már régóta szoros kapcsolatban áll, és ezúttal is alapos és szép munkát végeztek. A megközelítőleg eredeti állapotát visszanyert kötet útján egy lépéssel ismét közelebb kerültünk ahhoz, hogy levéltárunk történeti értékű dokumentumait teljes egészükben kutatóink rendelkezésére tudjuk bocsátani.

A restaurált kötet fotódokumentációja:Budapest, 2013. április 1.

Impresszum -- Adatkezelési tájékoztató