Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár
Enchiridion Könyvtár Levéltár Kézirattár Hírek - Kiadványok Cimeliotheca Galéria
A Könyvtár szerkezete

Régi ferences könyvtárak

Kisnyomtatványok

Könyvtárosok

Pályázatok

 A MFK szerkezete

A Magyar Ferences Könyvtár szerkezete

A Magyar Ferences Könyvtár mintegy 150.000 kötetes állománya a rendi kezelésben maradt illetve a rendszerváltás után ismét rendi kezelésbe vett magyarországi ferences rendházak könyvtáraiból, valamint a két központi provinciai könyvtárból jött létre. A teljes állományt jelenleg négy rendház könyvtárában helyeztük el. A Buda-Margit körúti központi könyvtárban a hajdani Kapisztrán Provincia központi könyvtára mellett az esztergomi és a szegedi rendház könyvei; a gyöngyösi ferences rendház műemlékkönyvtárában a hajdani egri és váci rendház könyvtárainak könyvei; a szécsényi ferences rendház műemlékkönyvtárában Baja, Dunaföldvár, Eger, Jászberény, Kecskemét, Mohács, Pécs, Simontornya, Szolnok, Vác ferences kolostorainak könyvtárai, a szombathelyi kolostor könyvtárában Andocs, Búcsúszentlászló, Budapest-Belváros, Nagyatád, Nagykanizsa, Pápa, Segesd, Sümeg, Székesfehérvár, Veszprém kolostori könyvtárai kerültek.

1990 után az államosításból visszaszerzett, a különböző módokon elrejtett, híveknél elhelyezett, antikváriumokból visszavásárolt és ekként a rendi bibliotékában újraintegrált rendházi könyvtárakat első lépésként a műtárgyvédelmi szempontok figyelembe vételével konzerváltuk, féregtelenítettük, kolostoronként csoportosítottuk, majd tartalmi és formai szempontból föltártuk. A szabványos feltárást a kötésféleségek és -állapotok teljességre törekvő leírása, a bélyegzők és exlibriszek leírása, valamint a könyvbejegyzések (possessorbejegyzések, margináliák, stb.) átírásai egészítik ki. Az 1800-nál régebbi kiadású kötetek címoldalairól, indokolt esetben kötéseiről és bejegyzéseiről digitális felvételt készítünk.

Jelenleg a teljes állomány leírásai közül a gyűjteménynek mintegy a fele érhető el adatbázisból. A közös adatbázis tartalmazza a depozitumként kezelt szécsényi, gyöngyösi és szombathelyi műemlékkönyvtárakban őrzött kolostori könyvtári állományok leírásait is. A könyvtári munka során törekedtünk elsőként az egyes kolostori bibliotékák értékeit feldolgozni, így az adatbázis ősnyomtatvány és antikva-katalógusa teljesnek mondható, a Régi Magyar Könyvtár-köteteinek feldolgozottsága 70 %-os. Az adatbázis tartalmazza az MFKL folyóirat-állományának leírásait és a könyvtár cikk-katalógusát is.

Impresszum -- Adatkezelési tájékoztató